DTB gaat aan duurzaamheid werken

24 april 2022


De gasprijzen stijgen nu enorm, maar dat was een jaar geleden niet eens de belangrijkste reden om als sportvereniging na te denken over ons energiegebruik en verduurzaming. Als sportvereniging sta je midden in de maatschappij en veel van de leden willen anders met onze aarde omgaan. We probeerden al een tijdje ons afval te scheiden en leden en gasten te bewegen hun plastic flesjes in een aparte container te gooien. Daar kwam het verzamelen van oude tennisballen voor recycling bij. Ondertussen dacht het bestuur verder na, over het watergebruik, maar belangrijker over het elektriciteit- en gasgebruik. Verminderen van het energieverbruik levert bovendien een kostenbesparing op.

DTB heeft daarom een commissie ingesteld die nadenkt over duurzaamheid en met voorstellen wil komen.  De commissie bestaat uit Ruud Schonk, Eugenie Baldé, Bas Streppel, Eric Taen, Marga Vintges, Arnaud Dukker, die vooral ook vanuit de financiële invalshoek meekijkt.

Vanuit het bestuur volgt Michal Kolmas onze discussies en vorderingen. De discussie was in eerste instantie breed. Er is veel laaghangend fruit. Zo willen wij organisatoren van activiteiten vragen om ook bij hun activiteiten rekening te houden met duurzaamheid van keuzes. Qua plastic gebruik worden we ingehaald door de wetgeving. Daar gaan we ons dus gewoon mooi aanhouden. En dat betekent ook dat verzamelde flesjes in die oranje container, de club nu echt statiegeld opleveren. Maar energiebesparing, dat vroeg om een diepgaander onderzoek. 

Gelukkig is er op allerlei manieren advies te verkrijgen. En zo heeft Sportstroom (ook onze energieleverancier) van NOC/NSF de opdracht gekregen om scans uit te voeren bij sportverenigingen die daar om vragen. Als commissie hebben wij zo’n scan uit laten voeren en besproken. De genoemde besparingen zijn met de huidige gasprijzen achterhaald en er is bijna geen warmte verlies is omdat verwarming beperkt aan staat. Maar desondanks is er weliswaar wat laaghangend fruit, dat we oppakken, zoals circulatiepompen die continu draaien, het verwarmen gehele gebouw met vloer verwarming in plaats van zonering en het vervangen van oude koelkasten door energiezuinige.

Een belangrijke stap die we kunnen zetten betreft overschakeling naar LED verlichting op de banen. Het bespaart vooral indirect veel. Want LED lampen kun je gewoon gemakkelijk aan en uit zetten, wat veel onnodige branduren scheelt. Er wordt nu goed naar LED verlichting en de mogelijkheden gekeken. Met name ook voor de hal.  

Daar gaat u binnenkort dus meer over horen. Natuurlijk wordt ook naar zonnepanelen gekeken, maar momenteel staan wij aangemerkt als grootverbruiker en dan levert salderen van extra energie niets op. Wij hebben de komende jaren als commissie nog voldoende om te onderzoeken!

Nieuwscategorieën