Interview met Bert Korteling: Sportieve vrijwilliger en familieman in hart en nieren
25 september 2024
Bert Korteling
Sportieve vrijwilliger en familieman in hart en nieren
De naam Korteling is niet onbekend op DTB. Gerard en Robin Korteling zijn geliefde tennistrainers op onze club. Gerard is daarnaast ook parkmanager en woont op het terrein van DTB. Maar niet iedereen weet misschien dat ook hun vader Bert regelmatig op de vereniging te vinden is als tennisser en onmisbare vrijwilliger. Wie is deze sportieve en trouwe DTB-tennisvader en inmiddels opa? Wat drijft hem als vrijwilliger en hoe kijkt hij naar de toekomst van onze club?
Wie is Bert Korteling?
Ik ben 65 jaar oud, ben gelukkig getrouwd met Yvonne Boersma en heb drie zoons: Robin (35), Peter (33) en Gerard (32). Ik heb een kleindochter Isabella (6) die in Memphis (USA) woont en twee kleinzoons, James (4) en Joe (3) die in Pijnacker wonen. Verder ben ik trots op drie hele mooie schoondochters: Diala, Mandy en Eni. Via mijn werk bij de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) heb ik onder andere het TeamNL programma beachvolleybal opgezet. Momenteel doe ik nog een opdracht voor de Nevobo, maar vanaf 1 januari aanstaande ga ik met vroegpensioen. Dan kijk ik wat op mijn pad komt of ga er wat nieuws bij doen.
Hoe ben je in Delft verzeild geraakt?
In 1978 ben ik in Delft komen wonen vanwege de lerarenopleiding die toen nog in Delft-Noord zat. Na de opleiding Maatschappijleer en Gezondheidskunde heb ik twee jaar voor de klas gestaan. Vanaf 1986 werkte ik voor de Nevobo, onder meer als Hoofd Opleidingen en Manager Topsport.
Hoe ben jij met tennis in aanraking gekomen?
Op mijn elfde jaar ben ik met tennissen begonnen in Middelharnis. In 1983 en 1984 heb ik mijn tennislicenties A en B behaald. Volleybal was een aantal jaren mijn eerste sport, maar daarnaast bleef ik tennissen.
In 1995 zijn we vlak bij DTB komen wonen. Daarvoor was ik lid van Theseus (Delftse Hout), waar ik ook nog training heb gegeven.
Hoe ben jij verzeild geraakt in de vrijwilligersbrigade van DTB?
Eind jaren ’90 heb ik al een functie bij DTB gehad. Met twee andere vrijwilligers hebben we toen een technisch plan gemaakt en zijn we gestart met selectiegroepen bij de senioren. Later in 2018 ben ik gevraagd om me met de trainingen bezig te houden. Samen met Suzana en Jort vormden we de commissie Trainingen van DTB. Het was vanaf dat najaar mogelijk om met meerdere trainers te gaan werken. In januari 2019 startten we met Tennisschool DTB, die nu bijna 6 jaar bestaat.
Wat houdt jouw vrijwilligersrol bij DTB in?
Momenteel zorg ik voor de dagelijkse organisatie. Ik onderhoud de contacten met de trainers, maak samen met de trainers en het bestuur beleid en voer dat uit. Zo zijn we afgelopen jaar gestart met een jeugdselectie. De organisatie van de tennisschool doe ik samen met Gerard. Hij onderhoudt ook het mailcontact. Zelf zorg ik dat de begroting en realisatie klopt en dat de trainers goed hun werk kunnen doen. Daarnaast denk ik samen met trainers en bestuur na over de toekomst van de tennisschool. Met hulp van Heleen Leepel zorg ik dat de facturatie van de trainingen goed verloopt.
Hoeveel tijd investeer jij in DTB?
Over 45 weken zal dat gemiddeld acht uren per week zijn.
Wat was voor jou de aanleiding om vrijwilligerswerk bij DTB te gaan oppakken?
Op mijn werk in de sport had ik al ervaring met het management van een (jeugd)opleiding en het werken met trainers. Het was eigenlijk hetzelfde kunstje. Er lag een uitdaging en mogelijkheid om bij DTB een tennisschool te starten. Dat moment kwam toen het mogelijk werd om met meerdere trainers te gaan werken. Het hielp ook dat Gerard op dat moment al trainer was.
Wat zijn jouw ambities als vrijwilliger bij DTB?
Tennisschool DTB verder ontwikkelen en vernieuwen. De voorwaarden scheppen om te zorgen dat DTB ook de komende 5 tot 10 jaar verder kan met een eigen tennisschool.
Wat zie jij als belangrijke verbeterpunt(en) voor DTB?
De mogelijkheid om het hele jaar te kunnen tennissen op DTB. Verder het personeelsbeleid aanscherpen en het aantal leden laten groeien. Dat is de afgelopen jaren al flink gestegen tot ongeveer 800, maar de 900 leden moet haalbaar zijn.
Wat is de kracht van DTB?
DTB heeft het mooiste park en de beste banen van Delft en omstreken. Het is een hele gezellige vereniging waarbij je als lid veel mogelijkheden hebt om de club zelf verder te helpen en een mooie tijd te hebben. Natuurlijk is ook de eigen tennisschool een onderdeel om trots op te zijn.
Stel, DTB krijgt een flinke zak met geld via de Grote Clubactie of een willekeurige andere organisatie en jij mag bepalen waar dat aan besteed wordt. Waar zou jij in investeren?
De realisatie van een semi-permanente tennishal met verschuifbare wanden en een dak dat open en dicht kan. Verder zou ik het clubhuis en het terras een flinke opknapbeurt geven.
Wat was jouw mooiste tennismoment?
Altijd moeilijk om er één uit te kiezen. Dan maar mijn allereerste aansprekende beker, als dertienjarige heb ik het Flakkeese jeugdkampioenschap tot en met 18 jaar gewonnen en als zestienjarige stond ik in drie finales bij de senioren, waarvan ik er twee heb gewonnen.
Wat zijn jouw ambities voor de toekomst als tennisser bij DTB?
Gezond en fysiek in orde blijven, zodat ik kan blijven spelen. Ik speel nu voor het 30e jaar zaterdag competitie. Hopelijk komen er nog een paar jaartjes bij.
Welke vrijwilliger zou jij willen voorstellen voor het volgende interview?
Pieter Breedveld, een harde werker voor het park op momenten dat weinigen dat zien.
Nieuwscategorieën