Interview met Ellen Boom, één van de twee penningmeesters van DTB

11 oktober 2022


Interview met Ellen Boom, één van de twee penningmeesters van DTB

Waarom een interview met een penningmeester? Klinkt zo saai! Maar dat is het zeker niet. Ellen vertelt enthousiast dat er veel meer bij komt kijken dan alleen maar contributies innen. 

Ellen, wanneer en waarom ben jij gaan tennissen?
Als puber ben ik verhuisd van Den Haag naar Hillegom. Een behoorlijke overgang! De tennisbaan was in mijn ogen de enige plek waar vertier te vinden was. Heel populair bij leeftijdsgenoten. Sinds 1997 woon ik in Delft, met Jan. Sinds die tijd ben ik ook lid geworden van DTB. 

Hoe ben jij verzeild geraakt in de vrijwilligersbrigade van DTB?
Als je zoveel tijd doorbrengt op de tennisbaan, mogelijk gemaakt door vrijwilligers, wil je op een gegeven moment wel iets terugdoen. Ik heb er lang over nagedacht: wat dan? Eerst wilde ik wel wat doen in het groen, maar dat bleek toch meer een bevlieging. Voor het klusteam ben ik weer niet handig genoeg. Totdat ik ineens een oproep zag voor een nieuwe penningmeester, waarbij de mogelijkheid werd geopperd er een combifunctie van te maken. Ik heb direct contact opgenomen met Elise, de voorzitter. Zij vertelde dat een mogelijke kandidaat voor deze dubbelfunctie zich al had aangemeld. Zelf heb ik geen financiële achtergrond, maar wel ervaring in managementteams in het bedrijfsleven. En DTB is in veel opzichten net een bedrijf. 

Melanie van der Pot daarentegen, de andere halve penningmeester, is helemaal thuis in de financiële wereld en de bijbehorende administratie. Vanzelf ontstond een mooie taakverdeling. Melanie verzorgt de administratie en betalingen en contacten met de salarisadministrateur. Ik doe de rest en gezamenlijk stellen we de jaarrekening en de begrotingen op. Naar buiten toe ben ik de officiële penningmeester, dat kan er nu eenmaal maar eentje zijn. Maar achter de schermen vervult Melanie een onmisbare rol. Dat kan niet vaak genoeg benadrukt worden.

Wat houdt jouw vrijwilligersrol bij DTB in?
Bij je vorige vraag had ik het over de rest en dat is niet weinig. Ik startte middenin de eerste corona lockdown en dat heb ik geweten. Alles was onzeker, wel of niet binnen of buiten tennissen, wel of niet dubbelen, wel of geen trainingen, clubhuis wel of niet open. Kortom, geen idee wat onze vereniging te wachten stond, zeker op financieel gebied. Maar goed dat ik dat van tevoren niet wist. De eerste periode werd dan ook bijna volledig in beslag genomen door de gevolgen van corona. Welke subsidies zijn er allemaal? Welke sluit het beste aan bij onze situatie en levert het meest op? Zeker in het begin was bij de overheid alles zeer chaotisch en constant aan veranderingen onderhevig. Achteraf durf ik te zeggen dat we er als vereniging wonderwel goed doorheen gekomen zijn. En dat is alleen gelukt door de gezamenlijk inspanning van alle vrijwilligers. Onlangs nog hebben we het laatste subsidiebedrag (van de gemeente) mogen ontvangen. Nu pas kunnen we corona vooralsnog achter ons laten. 

Maar helaas staat ons de volgende crisis te wachten: de stijgende energieprijzen. Eerder al is de duurzaamheidscommissie van start gegaan en worden de eerste plannen verwezenlijkt. LED-verlichting aanbrengen is de eerste grote klus. Binnenkort starten we met de begroting voor volgend jaar. Een enorme uitdaging weer. Verder houd ik mij bezig met de arbeidscontracten. Ik zei het al eerder, we zijn in veel opzichten een bedrijf met medewerkers. Verzekeringen zijn constant een punt van aandacht. Ik heb korte lijntjes met de Regionale Belasting Groep in verband met de gemeentelijke belastingen. Ook moeten we voldoen aan verzoeken van banken en de Kamer van Koophandel als gevolg van nieuwe wetgeving. Het aanvragen van overige subsidies behoort eveneens tot mijn takenpakket. 

Daarnaast contact onderhouden met de diverse commissies die activiteiten organiseren en budget vragen en nauwe samenwerking met de tennisschool, vooral op het gebied van HR en financiën. En last but not least, het innen van contributies en lesgeld. Via de ledenadministratie verzenden wij de facturen. Ook hiervoor geldt, dankzij de fantastische inzet van Bas van Königslow, die de ledenadministratie verzorgt, verloopt dit proces heel soepel. Er is altijd wel een percentage leden dat laat is met betalingen, maar heel vaak is dit geen opzet. Het is meer vergeetachtigheid en een beetje laksheid. 

Voor veel onderdelen van het financiële management van de vereniging kan ik gelukkig een beroep doen op leden met de benodigde expertise. Heel waardevol! 

Hoeveel tijd investeer jij in DTB?
Enkele uren per week, gemiddeld het hele jaar door.

Wat zijn jouw ambities als vrijwilliger bij DTB?
Uiteraard staat op de eerste plaats een financieel gezonde vereniging, zeker in deze onzekere tijden. Daarnaast zie ik DTB op bestuurlijk vlak veel professioneler worden. Denk bijvoorbeeld aan HRM, de manier waarop het parkmanagement is ingericht, de tennisschool en onze toekomstvisie die ontwikkeld wordt. Het is gewoon leuk om hier aan mee te werken. 

Wat is de kracht van DTB?
Is al vaker gezegd, de inzet van zoveel vrijwilligers. Als je ziet hoe mooi het park erbij ligt. We krijgen altijd complimenten van andere verenigingen. En de activiteiten die georganiseerd worden en al die uren die daar in zitten!

Stel, DTB krijgt een flinke zak met geld via de Grote Clubactie of een willekeurige andere organisatie en jij mag bepalen waar dat aan besteed wordt. Waar zou jij in investeren?
Dat is op dit moment een eenvoudige keuze: investeringen in duurzaamheid, zodat de energierekening binnen de perken blijft.

Wat was jouw mooiste tennismoment?
Laat ik het bij een recente herinnering houden. De eerste keer ervaren dat tennissen op hetzelfde niveau weer lukt als voor mijn schouderoperatie. 

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst als tennisser bij DTB?
Zo lang mogelijk met plezier spelen zonder pijntjes, zoals al diverse 75- en 80 plussers dagelijks laten zien!

Nieuwscategorieën