Vrijwilliger in het zonnetje: Jacqueline Derwort

11 juni 2022


We zetten een vrijwilliger in het zonnetje met een uitgebreid interview. Leer onze vrijwilligers en leden kennen!

Wie is Jacqueline Derwort?
Ik ben 59 jaar geleden in Delft geboren als jongste in een gezin van 11 kinderen. Ik ben getrouwd met André. Als ambulant dienstverlener werk ik met leerlingen met een taal- en ontwikkelingsstoornis en leerlingen die doof of slechthorend zijn. Ik begeleid de docenten en coach de leerlingen op middelbare scholen en in het MBO. Ik woon al mijn hele leven in Delft, maar ga over een jaar verhuizen naar Rijswijk.

Hoe ben jij met tennis in aanraking gekomen en waarom de keuze voor DTB?
Ik ging samen met Adriënne tennisles nemen bij DTB, al gauw vrij spelen in verschillende clubjes en daarna ook competitie spelen in verschillende teams. DTB is voor mij vlakbij, ik woon om de hoek. De club heeft een prachtig park in het groen en met name op het terras wanneer de zon ondergaat, is het een heerlijke plek.

Hoe ben jij verzeild geraakt in de vrijwilligersbrigade van DTB en wat doe jij als vrijwilliger voor DTB?
In het verleden ging het financieel minder goed met de club. Er ging veel geld naar de bar, die draaide op vaste medewerkers. Joke Snelders stelde destijds dat het geld zou schelen wanneer leden zelf bardienst zouden draaien. Dat was de start van de barcommissie, waar ik nog steeds lid van ben. Eens in de zoveel weken ben je barverantwoordelijke en moet je de barmail uitzetten en ben je telefonisch bereikbaar om eventuele problemen op te lossen. Verder regelen we alles rondom de bar, de keuken, zoals bijvoorbeeld de competitieschaal, de muziek, de indeling van het barrooster en we organiseren activiteiten als bijvoorbeeld de nieuwjaarsborrel.

Daarnaast zit ik ook in de ledencommissie, die een aantal jaren later is opgericht voor de werving en het behoud van nieuwe leden. De ledencommissie organiseert introductieactiviteiten als bijvoorbeeld de open dag,  in de herfst een bier- en bitterballentoernooi en de pubquiz. Momenteel houden we ons bezig met de Zomerchallenge en met de tennisclinics in juli. Leuk dat er zich laatst twee nieuwe vrijwilligers hebben aangemeld voor onze commissie.

Hoeveel tijd investeer jij ongeveer in vrijwilligerswerk voor DTB?
We vergaderen zo’n vier á vijf keer per jaar voor de bar. Dat geldt ook voor de ledencommissie. De tijdsinvestering wisselt eigenlijk afhankelijk van de activiteiten die er zijn. Vorige week hebben we bijvoorbeeld de Ladies Day georganiseerd, die helaas in het water is gevallen. Die is nu verplaatst naar 24 juni.

Wat was voor jou de reden om iets voor de club te gaan doen?
Het is fijn om je samen met anderen in te zetten om zaken te organiseren. Voorheen was de Nieuwjaarsreceptie bijvoorbeeld vrij saai en het is heel leuk om dat nieuw leven in te blazen met een feest of pubquiz. In Coronatijd hebben we de  pubquiz online georganiseerd. Het is goed om leden bij de club te betrekken en te merken dat we samen meer clubgevoel ontwikkelen.

Wat zie jij als belangrijke verbeterpunten voor DTB?
Duurzaamheid is een belangrijk thema. Ik ben blij dat er nu ook een commissie duurzaamheid in het leven is geroepen. Investeren in ledlampen is een uitdaging voor de nabije toekomst. Maar bijvoorbeeld ook de verwarming van het clubhuis goed kunnen regelen op een energiezuinige manier, is een belangrijke ambitie .

Wat is de kracht van DTB?
Dat we met zoveel fijne en gezellige mensen deze mooie club een warm hart toedragen en dat zoveel leden zich vrijwillig inzetten om DTB te laten groeien en bloeien.

Wat is jouw mooiste tennismoment?
Dat is in ieder geval lang geleden, want ik verlies de laatste tijd vaker. Ik moet mijn motivatie voor tennis weer een beetje terugvinden. Maar André en ik zijn ooit samen clubkampioen geworden. Dat was misschien wel mijn mooiste tennismoment.

Wat zijn jouw ambities als tennisser bij DTB?
Vooral met plezier en met wat meer techniek gaan tennissen.

Wie zou jij als vrijwilliger in het zonnetje willen zetten?
Michal Kolmas. Hij heeft veel creatieve ideeën, die je soms ook terug ziet in het park, zoals de bank tussen de banen of het podium. Maar hij doet ook veel achter de schermen, zoals zorgen dat dure, onnodige verzekeringen zijn opgezegd bijvoorbeeld, een mooie bezuiniging. Dat zijn geen zichtbare dingen voor veel leden, maar het is wel belangrijk dat dat voor de club allemaal geregeld wordt om DTB financieel gezond te maken!

Nieuwscategorieën