Vrijwilligerswerk: Onbetaald maar niet onbeloond!

24 april 2022


Na ruim 2 jaar was het eindelijk weer zover, zaterdag 2 april konden we weer de jaarlijkse vrijwilligersdag organiseren.

De middag werd gestart met een tennisclinic, verzorgd door de tennisschool DTB met Michiel, Gerard en Robin, bijgestaan door Senne en Rick. Op 5 banen en met een roulerend systeem werden de vrijwilligers getrakteerd op korte clinics met verschillende thema’s. Het enthousiasme spatte er vanaf bij zowel de leraren als de vrijwilligers!

Na het actieve deel was het tijd voor een borrel en bedankte Elise de vrijwilligers voor hun inzet en bijdrage van afgelopen 2 jaar. DTB drijft op circa 70 vrijwilligers die regelmatig diverse klussen doen of in commissies zitten om de vereniging draaiende te houden, zorgen dat het gebouw, het park en de banen er picobello uitzien, dat er trainingen georganiseerd worden, competitie en onderlinge toernooien gespeeld kunnen worden, dat we financieel gezond blijven, groeien en verbeteren. Naast deze groep vrijwilligers zorgen we er met alle leden samen voor dat de bar gedraaid kan worden en het groen wordt verzorgd en we de gezelligheid met zn allen kunnen creeeren. Het is een cliche, maar zo waar: geen vereniging zonder vrijwilligers!

Een paar leden werden speciaal in het zonnetje gezet. Allereerst Ilya Sang Ajang, die tijdens de ALV al benoemd is als vrijwilliger van het jaar. Ilya helpt mee met organisatie van toernooien, jeugdactiviteiten, het speelklaar maken van de banen, springt in achter de bar, doet allerlei klussen, is niet te beroerd om weer in een of ander raar pak te lopen en is vooral iemand waar we altijd op kunnen rekenen en is altijd bereid te helpen. Ilya heeft de wisselbeker op zijn naam en dit jaar wordt baan 2 vernoemd naar hem!

DTB is een vereniging voor en door leden en onderscheidt zich hierin van andere tennisclubs. Een aantal vrijwilligers die symbool staan voor deze werkwijze en voor alle andere vrijwilligers werden hiervoor in het zonnetje gezet. Allereerst Joke van Leeuwen vanwege haar lief en leed werk binnen de club. Lief en leed is niet te plannen, maar Joke staat altijd klaar om voor de leden waarbij iets in hun (tennis)leven gebeurt wat impact heeft een kaartje, bloemetje of iets anders te verzorgen. En dat doet ze niet zomaar af met een standaardkaartje of bloemetje, maar ze zoekt altijd naar de perfecte kaart, cadeau, schrifjt een persoonlijk en gepaste tekst of komt persoonlijk op bezoek. De aandacht die we hiermee aan leden schenken, typeert ons als vereniging. Joke ontving een bos voorjaarstulpen van het bestuur en was duidelijk overdonderd en verrast, hoe leuk is dat!  

Bert Korteling werd ook in het zonnetje gezet vanwege zijn vele werk die hij verzet voor de tennisschool DTB. DTB heeft een constructie opgezet wat best uniek is in de tenniswereld. De meeste tennisverenigingen gaan een samenwerking aan met een commerciele tennisschool. Als DTB doen we het anders; de organisatie en coordinatie van de tennisschoolactiviteiten, alsmede de samenstelling, zorg en ontwikkeling van het trainersteam doen we me vrijiwlligers. Uiteraard wel werkend met professionele en gelicenseerde tennisleraren. Ook Bert was behoorlijk verrast en haastte zich om de credits vooral bij de tennisleraren te leggen die samen de tennisschool dragen. Helemaal waar, zij zijn inderdaad cruciaal, maar zonder Bert als aanjager (en bijgestaan door Suzana Lopes da Silva en Cees van Velzen) met zijn inzet en enthousiasme zouden we nu niet zo’n mooie goed draaiende tennisschool hebben!  

Als laatste werd Jan Heemskerk in het zonnetje gezet. Jan heeft jarenlang op woensdagochtend de toss voor ‘mannen-op-leeftijd’ georganiseerd. Een groep van rond de 50 mannen heeft hier jaren veel plezier aan beleefd. Jan zijn rol was groter dan alleen het organiseren van de toss. Hij was de verbindende factor binnen deze groep, verzorgde oa een jaarlijkse lunch met ludieke activiteiten wat in de puntjes verzorgd was en creeerde hiermee een betrokkenheid van de mannen. Maar hij verwachtte ook een commitment van degenen die aan de toss meededen en sprak zijn verwachtingen naar de groep uit. Jan was ook de spreekbuis naar het bestuur, bemiddelend, niet bang om feedback te geven, zorgvuldig formulerend en geregeld complimenteus. De groep gaat gelukkig door en Jan blijft zelf meespelen!  

Na deze huldigingen was het tijd voor het eten, maar niet voordat we de vrijwilligers ook aan het werk hebben gezet en gevraagd een aantal vragen over vrijwilligerswerk te beantwoorden:

  • Wat maakt dat je je inzet voor vrijwilligerswerk bij DTB? Wat brengt het je?
  • Wat zou het vrijwilligerswerk voor jou nog leuker/beter/makkelijker/aantrekkelijker maken? En wat heb je daarvoor nodig?
  • Heb je tips hoe nog meer leden te motiveren om vrijwilligerswerk bij DTB te doen?

In groepjes werd hier druk over gediscussieerd en met de mooie en soms verrassende feedback en tips kunnen weer stappen maken als DTB!

De dag eindigde met een goed verzorgd en smaakvol buffet van Rode Rozen en Tortillas, waarbij het laatste bedankje uitging naar de barcommissie. Goed geregeld! De titel van dit stuk over de vrijwilligers is niet zonder reden gekozen. De wordcloud geeft een beeld wat vrijwilligerswerk onze huidige leden brengt, echt mooi om te zien!

Spreekt dit je aan en wil je onderzoeken of jij ook iets wil of kan betekenen om DTB nog leuker, gezelliger, mooier en professioneler te maken? Spreek ons gerust aan, praat met andere vrijwilligers of stuur een berichtje aan Gerard Korteling ([email protected] of app naar 06-34193315)  

Namens het bestuur, Elise Goosens Voorzitter DTB 

Nieuwscategorieën